Män tar sig friheter på kvinnors bekostnad

Jag är kvinna och av den något lite mognare varianten. Det har sina fördelar. Man blir inte oönskat tafsad på längre, inte förföljd och får inga sexistiska kommentarer när man är ute och promenerar på stan. Det är jäkligt skönt och mycket befriande.

skärmflygning 2
Alla har rätt till rörelsefrihet.

En vän berättade häromdagen om sin knappt 18-åriga dotter som råkar ut för allt det ovan nämnda om och om igen. Det är män som följer efter henne på gatan, mitt på ljusan dag och som blir riktigt sura – och säkert också kränkta – när hon förklarar att intresset inte är ömsesidigt. Det är män, i alla åldrar, som i parti och minut skickar över drinkar när hon är på restaurang med sin väninna. Det gör männen helt i onödan eftersom hon framför allt inte är intresserad, men ju faktiskt inte heller får dricka alkohol på restaurang eftersom hon inte har åldern inne.

Samma tjej går på stan med killkompisar och allt är avslappnat och trevligt. Sedan skiljs de åt och hon fortsätter ensam. Eller ja, hon får ju ”sällskap” tämligen omgående av män som ropar både det ena och andra till och efter henne.

Det är fruktansvärt påfrestande med den typen av ”uppvaktning”. Det är också, för många kvinnor, mycket begränsande då inte alla orkar möta och parera sådana situationer. Man väljer att avstå från vissa evenemang, platser och gator. Man väljer att inte möta andras blickar eftersom man inte vet vad det kan leda till. Man väljer, framför allt, att inte gå ensam. Men väljer alltså att inskränka sin rörelsefrihet för att inte riskera råka ut för det här slaget av högst oönskat beteende.

free to be me
Är det inte det vi alla önskar?

Jag fattar inte att vi inte har kommit längre. Är inte detta ett jämställt land där vi alla ska bemötas och bemöta varandra med respekt? Och förenkla nu inte och skyll allt på män från andra länder och kulturer – även svenska killar, män och gubbar beter sig illa och utan någon som helst koll på vad som är ett anständigt beteende.

Jag älskar en liten flicka som är drygt fyra år gammal. Jag önskar av hela mitt hjärta att hon ska känna sig fri att röra sig var hon vill, när hon vill och hur hon vill. Jag hoppas innerligt att hon ska slippa alla former av slemmig och respektlös uppvaktning. Och jag ber alla sunt tänkande män att, tillsammans med alla sunt tänkande kvinnor, göra vad ni kan för att bidra till att det blir så. Äntligen.

Kommentera