Dags för årets surprise – semestern är slut

Det kommer som en överraskning varje år att semestern närmar sig sitt slut. Hur är det möjligt? tänker jag och börjar räkna baklänges. Inte har jag väl  – och redan –  varit ledig i fyra veckor? Visst är det väl bara tre? Men den där baklängesräkningen, med pannan lagd i djupa veck, visar med all oönskad tydlighet att det är dags att återgå till jobbet på måndag.

Segelbåtar
Fina sommardagar …

Genast inställer sig en rad viktiga frågor utan svar: Hur ska jag orka stiga upp på morgonen? Hur ska jag förmå mig att krypa i säng i rimlig tid? Vad ska jag göra med allt det där som jag borde ha gjort under semestern, men som fortfarande är ogjort utan någon rimlig förklaring alls? Hur ska jag hantera att uteserveringarna om en månad plockar ihop sina möblemang och att sorlet från gatorna försvinner? Hur ska jag klara ännu en mörk höst och vinter med tända stearinljus, gryträtter och vinterjacka?

Grill
… med god mat …

Vid den här tidpunkten varje år ger olika tidningar goda råd om hur man ska hantera det ofattbara att semestern är slut. De flesta av oss har ju det gemensamt att vi inte vill förstå att semestern har en slutstation. Råden talar om acceptans, att börja mjukt med en förkortad vecka (hm … jobba måndag, semester tisdag, jobba onsdag, semester torsdag och fredag?), planera nästa semester (en höstresa?) och att sätta guldkant på jobblunchen, d v s gå ut och äta istället för att värma upp en trist restlåda från frysen (kanske rent av en långlunch?). Andra råd är att sätta upp långsiktiga mål (fram till nästa sommarsemester) och kompletterat med delmål för att orka hålla näsan ovan vattenytan.

lådcykel
… galna upptåg …

Det är samma råd och tips varje år. Det är samma overklighetskänsla som infinner sig vid varje semesterslut. Men lite klokare har jag ändå blivit med åren. Jag vet numera att i samma sekund som jag sätter foten på jobbet känns det inte alls konstigt att vara tillbaka. Det är också kul att träffa kollegorna och att göra lite nytta igen. Och så är jag naturligtvis glad att vara en av dem som faktiskt har ett jobb att gå tillbaka till efter semestern.

dans
… och dans i benen.

Så. Klart. Demonerna är bortsjasade. Och åh, vad mycket roligt jag har kvar att göra den här sista semesterveckan! Jag ska inte göra en enda nyttig sak, jag ska bara njuta och vältra mig i ledigheten!

PS. Kära semester, jag saknar dig redan.

 

 

3 reaktioner på ”Dags för årets surprise – semestern är slut

  1. MiesLiv

    Jag förstår din känsla och jag förstår förhoppningen om att man kanske kan ha räknat fel på semsterveckorna och faktiskt har en hel vecka kvar. Men nej.
    Vi borde nog vara lediga mer än vi jobbar. Vi borde jobba för att leva, inte tvärt om. 🙂
    Ha nu en jättefin vecka, njut.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s