Tio budord för våra politiker

Nu är det bara drygt en månad kvar till valdagen den 9 september. Jag tror att alla partier har samma tio budord som rättesnöre när de kampanjar och fiskar röster. Det kan alltså vara detta valrörelsens politiker rabblar varje kväll före sänggåendet:

1. Du skall inga andra gudar hava vid sidan av mig. Tolkning: Du måste vara helt införstådd med att just vår partiledare är bäst lämpad att bli statsminister och leda landet. Det finns inga alternativ.

2. Du skall inte missbruka partiets namn, ty den som gör det ska inte bli ostraffad. Tolkning: Om du säger eller gör något som riskerar att sabba valrörelsen (svingar järnrör ute på stan, skriver något olämpligt i sociala medier eller liknande), åker du ut direkt!

3. Tänk på valrörelsen så att du helgar den. Tolkning: Här finns inte tid för vila, utan nu är det full fart framåt 24/7 för att plocka hem så många röster som möjligt. Ingen ska påstå att vi inte kämpade ända in i kaklet!

4. Hedra din partiledare och din partiledning för att det må gå dig väl och du må leva länge i ditt land. Tolkning: Om du visar partiledningen respekt och tillit, kan du förvänta dig att själv få detsamma. Visar du särskilt stor hängivenhet, kan det belönas med en ministerpost då vi står som valets segrare.Version 2

5. Du skall inte gå över lik. Tolkning: Vill du nå högt inom partiet, ska du göra en diskret men effektiv klättring på karriärstegen och inte knuffa ner andra som råkar stå i vägen. Åtminstone inte i offentlighetens ljus.

6. Du skall inte begå äktenskapsbrott. Tolkning: Du ska vara partiet troget, oavsett vad som händer. Det är inte, under några som helst omständigheter, tillåtet att säga att ni har vuxit isär, att ni inte längre pratar samma språk eller att du har fått känslor för något annat parti.

7. Du skall inte stjäla. Tolkning: Vi snor inte idéer från andra partier. Det är fantasilöst. Det är de andra som ska sno av oss, men först sedan media grundligt har rapporterat om och förankrat vårt förslag/vår idé i allmänhetens medvetande. 

8. Du skall bära falskt vittnesbörd mot din nästa. Tolkning: Statistik och siffror kan användas på många sätt och ska alltid och endast brukas så att det gynnar vårt partis argumentation, visioner och förslag.

9. Du skall ha begärelse till din nästas hus. Tolkning: När vi har vunnit valet ska vi styra över allt: departement, statliga verk, utlandsambassader … Du får inte bli blödig och vilja dela med dig.

10. Var glad och generös – efteråt. Tolkning: Släpp loss, drick lite för mycket och dansa på borden på segerfesten. Var även generös mot övriga partier genom att önska dem bättre lycka nästa gång.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s