I värmen blir jag lite dum

Värmen tar sig en bit över 30-strecket och vi ovana nordbor flämtar i hettan. Maken noterar att vi, när vi åker utomlands till varmare breddgrader, inte kan tänka oss ett hotellrum utan air condition. Det är en intressant iakttagelse när vi nu har samma värme här hemma och lägenheten är som en väleldad bastu, alla persienner är neddragna och en ynka liten golvfläkt arbetar dygnet runt i syfte att vispa bort den varma luften. Det går så där.

Värmen gör något med oss. Man orkar liksom inte bry sig riktigt. Därför smattrar jag fram i flip flops på Coop med hår som står på ända efter det senaste badet i havet. Pannan är svettblank och på överläppen bildas små vätskefyllda pärlor. Mitt fram på klänningen ståtar två våta fläckar som om jag läckte bröstmjölk, men det är den våta bikinibehån som spökar. Klänningen är den tunnast möjliga och fladdrar ystert när jag, tillfälligt vederkvickad i den härligt kylslagna livsmedelsbutiken, forsar fram i gångarna. Jag öppnar dörren till en kyldisk. OMG! Så skönt! Jag håller den öppen en onödigt lång stund, bara för att njuta av kylan. Sen skäms jag och stänger den.

Håll huvudet kallt
När det är hett, händer det att vettet rinner ur en.

Förutom att man inte orkar bry sig riktigt, tycks man också bli mer riskbenägen när det blir riktigt varmt. Jag cyklade till båten i dag när vi skulle ut och segla. Jag har i veckan införskaffat en Hövding, ni vet den uppblåsbara cykelhjälmen som man fäster runt halsen. Jag har länge velat ha en sådan eftersom den skyddar hela min skalle om jag cyklar omkull eller blir påkörd. Tror ni att jag tog på den idag? Ack nej, det är ju så varmt. Hur dum får man bli? Trodde jag verkligen att det inte skulle kunna hända något bara för att det är mer än 30 grader varmt?

Sen seglade vi. Flytvästen åkte av efter en stund eftersom det blev så infernaliskt varmt att ha den på. Korkat? Javisst. Absolut. Jag vet. Men jag gjorde det ändå. Som om det inte skulle kunna hända något just i dag. Bara för att det är så varmt.

Jag hörde för övrigt om några som inte ville hörsamma polisens tillsägelse om att släcka grillen eftersom det är grillförbud. Svaret på tillsägelsen var: ”Vi ska bara grilla klart först.” Mönstret känns igen. De trodde alltså att det inte skulle kunna hända något under tiden de grillade klart.

Det är härligt med värme. Men när den når en viss nivå tycks vi svettas ut en del vett också.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s