Skogsbad är den nya tidens naturpromenad

Nej, om man skulle ta sig ett skogsbad bland fästingar och troll. Dyka rakt ner i en ormbunke eller i ett lingonsnår och bli liggande där. Eller sätta sig ner, luta sig mot en trädstam, blunda och låta tankarna vandra till ljudet av susande trädkronor och doften av skog.

vattenfall
Ta ett skogsbad …

Förr hette det att man tog en promenad i skogen. Man kunde även kalla det avkoppling, ensamstund, stresshantering, naturupplevelse eller vardagsmotion. Men så upphöjdes det till något annat och fick ett nytt namn: skogsbad.

Du kanske redan skogsbadar utan att veta om det? Det som skiljer – eller kan skilja –  ett skogsbad från en vanlig promenad över stock och sten är att skogsbadet inte har ett praktiskt ärende. Man ska alltså inte plocka svamp, lingon, samla löv eller fotografera rara växter under sitt skogsbad. Nej, i detta bad ska man bara vara, koppla på sina sinnen och slappna av helt enkelt. Det är ungefär som ett skumbad i badkaret.

stark i skogen (kopia)
… och bli stor och stark.

När man skogsbadar, med eller utan guide, kan man antingen slå sig ner och insupa skogsatmosfären eller vandra långsamt (läs mer i Modern Psykologi, 2018:5). Skogsbad sägs bl a stärka immunförsvaret, ge lägre blodtryck och minskad ångest. Sniffa därför in doften av granbarr, mossa och löv. Lyssna på vindens sus och lövens prasslande, följ småkrypens slit och släp med blicken, stryk handen över den gröna mossan och smaka på ett blåbär. Men glöm inte stänga av mobilen innan du kliver i badet.

vattenspegel
En plats för sinnesro.

Begreppet skogsbad har sitt ursprung i Japan. Där arbetar många väldigt mycket hela tiden och det fick till följd att japaner som verkade vara helt friska plötsligt packade ihop och dog. När man började titta närmare på detta, visade det sig att de som plötsligt dog hade något gemensamt, nämligen att de tillbringade  i princip all sin vakna tid på arbetsplatsen. Därför inrättades ett antal terapiskogar där stressade japaner kan vistas, lära sig vara i nuet och slippa alla krav –  åtminstone för ett tag. De tar ett ett skogsbad, helt enkelt. Kring detta har en hel forskningsdisciplin som kallas skogsmedicin vuxit fram. Detta kan jämföras med den trädgårdsterapi som vi har i Sverige sedan ett antal år tillbaka.

Ja, vad ska man säga om detta? Att gamla självklarheter presenteras på ett nytt sätt? Att forskning nu visar/bevisar det vi redan visste? Att det enkla ibland kan vara det rätta?

Hur som helst: Ta ett bad av något slag. Det är välgörande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion på ”Skogsbad är den nya tidens naturpromenad

  1. Pingback: Arma nutidsmänniska – nu går vi i fängelse för att finna ro – stadsmadam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s