Tidningarnas listiga listor förenklar och påverkar

Jag vet inte om listor är typiskt svenskt eller om fenomenet förekommer i många andra länder också. Det finns olika typer av listor. Jag och många andra gör listor för att komma ihåg vad som ska göras. När något som står på listan är uträttat stryker jag över noteringen och det ger en viss tillfredsställelse. Behovet av att göra listor handlar förstås om att komma ihåg och därmed ha kontroll över situationen.

Att göra-lista
Listor av det här slaget är användbara för ett skralt minne.

Men det är inte den här typen av listor jag egentligen tänker på, utan alla dem som tidningarna matar oss läsare med. Här är några exempel på listor som finns i dagens Expressen:

  • Bästa ölen till fotbollsfesten
  • Semester i Sverige – spännande resmål i sommar
  • Stockholms skärgård – guide till 16 bästa öarna
  • 15 saker som ingen över 40 borde ha hemma längre
  • Bästa bubblet – mest prisvärda flaskorna
  • 22 familjebilar med dyra fel
  • 7 saker du aldrig ska acceptera i en relation

Aftonbladet använder inte begreppet listor, utan väljer att kalla det tips:

  • Så tjänar du pengar under semestern – tio tips
  • 10 heta ställningar ger sexlivet glöd – tio tips för variation
  • Så blir du av med myrorna – tips
Listor i Expressen.
Många tidningar, här Expressen, gör listor om allt möjligt.

Jag läser själv en del listor och tips. Det är ju behändigt och snabbkonsumerat. Lättuggat. Man slipper ta reda på själv. Man behöver inte välja. Man behöver inte tänka så mycket – och det kan understundom vara skönt i en värld där vi annars ska fatta beslut om allt möjligt hela tiden (pensionssparande, teleoperatör, elbolag …).

Men vi puffas också, lite försåtligt, in i ett begränsat och avgränsat område: ”De här tio alternativen är bäst/mest populära/viktigast”. Risken finns att vi bara gapar och sväljer utan att fundera närmare på saken. Självklart behöver vi inte ta någon som helst notis om listorna. Vi kan givetvis välja en annan storstad för vår weekend-resa än någon av dem som en tidning har listat. Men lite styrda och påverkade blir vi nog trots allt av diverse listor, vare sig vi vill eller inte.

Jag har förresten ännu inte gjort en sådan där bucket list om saker att göra innan jag dör. Vid närmare eftertanke vill jag inte göra någon heller. Min bucket list ändrar sig hela tiden – och det känns faktiskt bra att vara lite oberäknelig och olistad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s