En inhyrd familjemedlem – kan det vara något?

Många människor är ensamma och saknar någon att äta middag tillsammans med hemma i köket. Kanske vill de också ha någon bredvid sig i soffan när det är dags att titta på nyheterna på tv. Nu finns en lösning, åtminstone i Japan: Hyr en familjemedlem.

I ett reportage i The New Yorker (Japan’s rent-a-family-industry, 2018-04-30) berättas historien om Kazushige Nishida från Tokyo som kände sig oerhört ensam sedan hustrun avlidit och relationen till dottern brakat ihop. Han hade ett jobb, han besökte olika mötesplatser – men kände sig likafullt ensam när kvällen var slut. Det var då han vände sig till ett företag som hyr ut familjemedlemmar. Han leasade en fru och en dotter, visade dem vissa gester och beteenden som hans riktiga fru och dotter hade och som dessa stand-ins började använda.

Han bjöd hem de inhyrda familjemedlemmarna till sig och de åt middag och tittade på tv tillsammans. Stand-in-frun slängde med håret som Nishidas framlidna hustru gjort, och stand-in-dottern petade honom kärleksfullt mellan revbenen som dottern brukat göra. En kväll var de inhyrda familjemedlemmarna på plats i bostaden redan när herr Nishida kom från jobbet: ”When he came home from work that night, the lights were on, the house was warm, and a wife and daughter were there to say, ”Welcome home.”

Hyra familjemedlem

Nu slutar dock inte den här förmedlingsbyråns verksamhet (byrån heter för övrigt Family Romance) med detta. Den hyr även ut ställföreträdande vänstrande makar/makar som kryper till korset och ber den förfördelade parten om ursäkt, den hyr ut brudgummar/brudar och ljuger bröllopsgästerna rakt upp i ansiktet (oftast den egna familjen), låtsaschefer som tar smällen när en kund är förbannad, kvinnor som agerar mammor på föräldramöten i skolan eftersom den riktiga mamman är för tjock och barnet då riskerar att bli mobbat, med mera, med mera.

Jag tycker att hela den här verksamhetsidén är bisarr. Samtidigt som den säger mycket om människans behov av gemenskap och tillhörighet, visar den också människans rädsla för att tappa ansiktet och inte leva upp till andras förväntningar. Den säger även en hel del om att inte ta ansvar för vad man har gjort och gör.

Visst är det lätt att göra sig lustig över inhyrda familjemedlemmar, men skrattet fastnar i halsen om man också bemödar sig att se ensamheten som denna business bygger  – och tjänar pengar  – på. Men sannolikt får den också en och annan ensam människa att faktiskt må bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s