Icke tycka turist vara trist

Att resa är att uppleva, få nya intryck och insikter, möta nya kulturer, äta annan mat – och titta på andra turister. Jag tycker om att titta på andra människor, inte hämningslöst utan lite mer diskret. Och så funderar jag: Vilka är de? Vad jobbar de med? Är det deras första, andra eller tredje äktenskap? Rör de sig försiktigt i den nya miljön eller tar de för sig på ett självklart sätt? Är de harmoniska eller finns det något som skaver?

Jag tänker på mannen som jag såg i frukostmatsalen häromdagen. De förskräckt bleka benen stack fram ur shortsen, på fötterna sandaler med strumpor och till detta en välstruken, långärmad vit skjorta. Knäppt nästan ända upp i halsen. Det såg ängsligt ut. Det såg ut som om han nu skulle prova på att ha semester men inte var helt klar över hur det går till. Jag började spekulera i vad han gör i det civila. Revisor? Tjänsteman på ett statligt verk? Jurist? Han tassade runt mellan frukostbufféns olika bord och jobbade på att få en överblick i syfte att därefter kunna fatta ett korrekt beslut. I morse såg jag honom inte. Kanske har vi olika vanor. Kanske hade han tagit på en t-shirt och därför försvunnit i mängden. Jag hoppas hur som helst att han njuter av sin semester.

I solstolen finns tid att vegetera och fundera över andra.

Sen är det den yngre och magrare upplagan av Mark Levengood. Han verkar leva lite vid sidan av sin familj som består av fru/sambo och två barn. Jag får en känsla av att han ber om ursäkt hela tiden. Utstrålningen är: jag gör så gott jag kan. Jag undrar om hans fru/sambo är så snäll? Kör hon med honom? Gör det, gör det, gör det! Eller har han varit – eller är – sjuk? Han är så tunn. Men igår såg jag honom vid poolbaren och då verkade ändå lite mer… ska jag säga självständig? Hur som helst hoppas jag att han har en fin semester tillsammans med sin familj.

Erkänn! Ni gör precis likadant själva. Fantiserar om andra människor, vilka de är och hur de lever. Jag kan bara föreställa mig vad andra tänker om mig. ”Den där, hon sitter och glor med näsan i vädret. Och läser märkvärdiga böcker. Hon är säkert lärare. Vet allting bäst …”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s