Det är en skam att flexibla nattstopp behövs 2018!

Men vilket bra initiativ! är min första tanke. Sen infinner sig tanke nummer två – och då är jag inte lika glad längre. Det handlar om att vissa nattbussar i Stockholms län på prov ska ha något som kallas flexibla nattstopp. Det innebär att busschauffören på begäran kan stanna mellan de egentliga hållplatserna för att kvinnor ska känna sig tryggare när de har stigit av bussen och går den sista biten hem. Sträckan att gå blir kortare – och kvinnornas säkerhet ökar.

Det kan man väl inte klaga på? Vilka fiffiga politiker och bussbolag som har kommit på detta! Jag är uppriktigt glad för alla de tjejer och kvinnor som kommer att kunna dra nytta av detta och därmed uppleva en större trygghet när de promenerar hem i natten. Nu behöver de inte i samma utsträckning – med hamrande hjärtan, en blick över axeln och nyckelknippan redo som vapen –  promenera på stråk där personer (läs: män) med onda uppsåt kan lura i skuggorna.

nattstopp 2
Alla tjejer och kvinnor ska kunna ta sig hem nattetid utan att vara rädda för att bli antastade.

 

Det som inte känns bra är att det alls behövs. Det är 2018. Vi lever i ett förhållandevis jämställt samhälle där alla människor, kvinnor och män, ska ha lika värde. Ändå är det fortfarande så att tjejer och kvinnor inte kan känna sig trygga när de rör sig ute nattetid. Jag tycker att det är för jävligt! Alla ska kunna gå hem i natten utan att vara rädda, både kvinnor och män. Alla tjejer och kvinnor ska kunna gå hem i natten utan att vara rädda att bli sexuellt ofredade eller våldtagna.

Jag blir matt. Uppgiven. Förbannad. Me too-rörelsen och alla kvinnor har fortfarande mycket kvar att kämpa för. Samhället har mycket kvar att ändra på. Vissa män har mycket kvar att förändra i sitt beteende. Vi har alla mycket kvar att göra för att åstadkomma samma möjligheter för alla – som att kunna röra sig ute nattetid utan att vara rädd.

Det flexibla nattstoppet är ett försök som gäller en busslinje nattetid (linje 396), från Bromma till Stenshamra och det startar i september i år. Och busschauffören kan förstås bara stanna där det faktiskt är möjligt av trafiksäkerhetsskäl att göra ett stopp.

Nattstoppet är ett lovvärt initiativ. Men oerhört mycket bättre är om vi kan få ett samhälle där sådant inte behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s