Gratis appar kostar tid och uppmärksamhet

Gratis är gott: Google, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Youtube … Eller kanske ändå inte. Vi betalar med tid och uppmärksamhet när vi sitter med blick och näsa i alla appar vi samlat på oss i mobilen och på surfplattor. Men det är ju så uppmuntrande att få en massa likes på sina inlägg och glada tillrop när man formulerat något fyndigt. Det ger en kick och höjer dopaminnivån. Och dessutom vill man hänga med i vad som händer och då gäller det att skrolla ofta och efter bästa förmåga.

I SR:s program ”Kriget om din uppmärksamhet” (Kropp och själ) uttalar sig psykologer, psykiatriker och forskare inom marknadsföring om mekanismerna som styr hur vi använder sociala medier och appar. Det berättas om en f d Google-anställd, Tristan Harris, som utvecklade appar som tilltalar och lockar våra psyken på de mest optimala sätt, vilket i sociala medier-världen betyder att vi blir allt mer beroende av dem. Numera tar ju folk med sig mobilen även på hemlighuset och enligt programmet tappar flera tusen varje år sin mest älskade ägodel i kurran (det har jag ännu inte gjort) när de sitter där och förenar nytta med nöje.

sociala medier
Har det hänt något nytt? Det är bäst att skrolla i flödet. Eller har jag kanske själv något att berätta?

Tristan Harris har nu styrt in på ett annat spår för han tyckte själv att det blev lite läskigt med det beroende som hans arbete resulterade i. Han lämnade alltså Google och grundade en intresseorganisation som heter Time Well Spent (Sverigeavdelningen).  Organisationen har skapat en app (!), Moment, som ska medvetandegöra oss om hur ofta vi varje dag pillar fram och tittar på telefonen. Organisationen arbetar också för att teknikbolagen ska ”respektera användarens tid”. Vi ska alltså få hjälp att minska på det meningslösa skrollandet och istället använda tiden till sådant som vi verkligen – och egentligen – vill ägna oss åt i det verkliga livet; sport, språkkurser, social samvaro, körsång, givande samtal m m.

Men klarar vi inte av att göra någonting själva numera utan appar? Har vi verkligen blivit så korkade och ”förappade” – eller möjligen förtappade – att vi inte själva kan avgöra när det är läge att lägga mobiler och surfplattor åt sidan för att ägna oss åt annat? Ja, så är det kanske. Alla som har suttit på en restaurang och sett hela sällskap sitta med blicken i mobilen istället för att prata med varandra kan ju konstatera att glutta-i-mobilen-beroendet är stort. Och har jag inte själv gjort exakt samma sak? Hand upp!

Hur ofta halar du upp din mobil varje dag bara för att? Under tiden du funderar på det kan du höja min dopaminnivå genom att både gilla, kommentera och dela det här inlägget på sociala medier.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s