Bakgrundsprat och vågbrus trivs bäst i öppna landskap

Öppna landskap har varit populärt ett bra tag nu. Jag menar inte de fantastiska och öppna landskap som Ulf Lundell sjunger så inkännande om, utan kontorslandskap. Ni vet sådana där arbetsplatser där så många medarbetare som möjligt ska störa varandra så mycket som möjligt i en så ljudlig miljö som möjligt. Konsekvensen blir, inte sällan, att arbetsuppgifterna inte blir så effektivt genomförda som alla önskar och stressen ökar.

För egen del anser jag inte att man behöver vara hjärnforskare för att förstå att öppna kontorslandskap inte enbart är av godo. Det är självklart att många blir störda av skratt, prat, heta diskussioner och de spontant uppkomna minikonferenser som dagligen pågår precis bredvid ens skrivbord samtidigt som man försöker koncentrera sig på det som måste göras just nu.

Själv räddar jag situationen genom att sätta på mig hörlurar, koppla dessa till en app på mobilen och sedan låta havets vågbrus fylla mina hörselgångar så att jag kan fokusera på det jag ska göra. Långt borta, avlägset, anar jag diskussionerna, de ilskna utbrotten, gapskratten och pratet – men jag är lugn, fin och fokuserad. Så länge jag själv vill.

Bakgrundsljud i öppna landskap
Ljudet av vågornas brus gör det lättare att koncentrera sig i öppna kontorslandskap.

En ny forskning i miljöpsykologi visar att bakgrundsprat är det som stör oss mest på jobbet (Forskning.se). Det gäller särskilt om man samtidigt som bakgrundspratet pågår ska formulera något i skrift. Då är nämligen två språkprocesser igång samtidigt och det är som om två bilar krockar i en vägkorsning. Bakgrundspratet aktiverar en process som innebär att hjärnan börjar analysera språket, medan skrivandet aktiverar en annan språkprocess.

De är dock skillnad på bakgrundsprat och babbel, enligt forskningen. Om det blir babbel, d v s att många människor pratar samtidigt, stör det mindre eftersom man inte uppfattar lika mycket av vad som sägs. Det kan ju förklara varför det kan fungera bra att sitta på caféer och jobba. Men om man inte har möjlighet att sitta och jobba över en latte på ett café ute på stan, kan man maskera bakgrundspratet med ljud av vatten, vågor – eller babbel. Det finns säkert inspelningar av babbel som man kan ha i öronen, om man så önskar.

Själv uppskattar jag vågornas brus mycket. Både på jobbet och ute i naturen. Men jag tycker om att prata med mina kollegor också, så ibland lättar jag på hörlurarna och blir en del av bakgrundspratet.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s