Hora och blondinjävel? Ta ditt föräldraansvar!

Hora. Blondinjävel. Feministfitta. Det är vad tjejer på Lerbäcksskolan i Lund kallas för av en del av killarna. I en stort uppslagen artikel berättar såväl tjejerna som rektorn om vad skolan borde, kan, vill och måste göra för att skapa ett respektfullt klimat (Sydsvenskan 2018-03-26). Jag undrar: Var i helsike är föräldrarna?

Tjejerna är rejält trötta på kränkningar av ovanstående slag och kräver förändring. Rektorn håller med och talar om individuella samtal med de killar som bär sig illa åt. Han talar om kränkningsanmälningar. Han talar om att skapa en värdegrundsnorm på skolan. Han talar om samtalsgrupper för tjejer respektive killar. Han talar om samarbete med skolans kurator. Han talar om samtal med lärarna och mentorerna. Och han säger att han välkomnar de föräldrar ”som vill prata med honom”. Ja, jag tror ju inte att det är de föräldrar som bäst skulle behöva det som hör av sig. Tyvärr.

Hora och blondinjävel

Jag har naturligtvis inte hela bilden. Men av artikeln att döma tycks det som om det här i första hand har blivit skolans sak att lösa. Skolan ska reda upp och ställa till rätta, fostra och dana. Men var är föräldrarna? Hur tar de sitt ansvar för att deras söner tycker att det är en god idé och god umgängeston att kalla tjejer för hora, blondinjävel och feministfitta? Varför använder dessa unga killar ett språk av det här slaget? Var får de sin respektlösa syn på andra människor – och särskilt tjejer – ifrån? Vad händer hemma vid köksborden? ”Hur har du haft det i skolan idag Kalle?” ”Bra, jag kallade en tjej för hora och hon blev jättearg.” ”Jaha, men det har säkert lugnat sig till imorgon ska du se. Be nu din blondinjävel till mamma att skicka potatisen.”

Att fostra och uppfostra barn, att hjälpa dem att bli goda medborgare och lära dem att visa respekt för andra människor är understundom ett tufft uppdrag. Det innebär att föregå med gott exempel, att ta konflikter, jobbiga diskussioner, ifrågasättande, gränsdragningar – och massor av kärlek, tid och uppmärksamhet. Det är det som är att vara förälder. Det är att ta ansvar för sina barn. Lägg inte hela ansvaret för uppfostran på skolan. Det funkar inte.

PS. Jo, jag förstår att det finns tjejer som kallar killar för minst lika nedsättande saker. Och nej, jag tycker inte att det är ett dugg bättre.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s