Lite slarv får man kosta på sig

85 procent av oss sägs ändra våra sovvanor under helgen och lagom till måndag morgon har vi byggt upp en social jetlag. Det är då man med ögonlock tunga som stenblock muttrar på Povel Ramels The gräsänkling blues: ”De e måndag morgon, å mitt huvud känns så tungt”. Man behöver inte nödvändigtvis ha festat så hårt som Povel Ramels gräsänkling gjorde utan det räcker att man förskjutit sina sovvanor några timmar för att känna av att huvudet väger mer än vanligt.

Men helgerna är ju till för att koppla av och umgås! Det är så gott att borra ner sig i soffan en fredag kväll efter en veckas hårt slit. Det blir kanske ett glas vin. Eller två. Eftersom det är så njutbart att veta att väckarklockan inte ska skrämma livet ur en morgonen därpå, stannar man gärna upp lite längre. Vid lunchtid på lördagen har man med nöd och näppe hunnit stiga upp, äta frukost, duscha och klä på sig. Sen blir det kväll (väldigt snabbt eftersom dagen blev så kort) och då kanske man inte går och lägger sig förrän väldigt sent och då vaknar man ännu senare på söndagen och så är det plötsligt måndag morgon igen och andra tider som gäller.

social jetlag
Den som har jobbat hårt behöver koppla av – med vila, umgänge eller både och.

Social jetlag är något som många ungdomar har problem med enligt en avhandling som sömnforskaren Serena Bauducco vid Örebro universitet har gjort. (forskning.se) Eftersom det tar flera dagar för ungdomarna att ställa om sovklockan igen, blir konsekvenserna högre frånvaro i skolan, svårigheter att sova, högre stressnivå och mer oro. De tre sista punkterna kan gälla vem som helst som slarvar till det lite under helgerna. Andra undersökningar (elle.se) visar att även risken för hjärtrelaterade sjukdomar, diabetes och depression ökar vid social jetlag.

Botemedlet är att gå och lägga sig och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag i veckan. Det låter logiskt, men också en smula tråkigt. Jag väljer därför att luta mig mot en studie av mig själv. Resultatet av den säger att jag mår bäst av att låta väckarklockan vila under helgerna och att tänja lagom mycket på sovrutinerna. En trevlig helg med mycket skratt, umgänge och lite slarv kan t o m öka energinivån och skrämma iväg en social jetlag.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s