Det är kämpigt att vara konsument

Vi är förkylda i familjen och det är allt lite synd om oss. Därför traskar jag iväg och köper tröstegodis till mig och maken. Jag ställer godispåsarna (ja, vi har var sin) på vågen och så kommer den numera mycket vanliga frågan:

– Är du medlem?

Jag säger nej och nej tack jag vill inte bli det heller. Jag vill bara köpa godis i lugn och ro. Då tar expediten, vänligt leende, fram två paket som jag helt oförtjänt får på köpet och jag tar dem snällt med mig hem sedan hon önskat mig en trevlig helg. Det är reklam för Disney-filmer ser jag sedan. Det ena paketet innehåller näsdukar och det andra en sötklibbig (gissar jag) polkarandig godiskäpp. Jag undrar varför jag fick de här grejerna? Är det för prångla ut reklam eller för att jag ska vekna och vilja bli medlem nästa gång?

 

A61D3D0E-9316-46A3-AAE5-647C5B3B63EE

Förutom att tillfrågas om medlemskap brukar man numera framme vid kassan även trugas att köpa lite mer än vad man hade tänkt sig.

– Ska det inte vara några strumpor i fina vårfärger också? Vi har extrapris på dem och de är så mjuka och sköna!

Nej tack.

– Det är kanske dags för en ny mascara? Här har vi XX till extrapris – ska vi ta en sådan också?

Nej, det ska vi inte.

Jag finns med, måste jag tillstå, i olika butikers medlemsregister och åtskilliga nyhetsbrev förpestar därför min inbox varje dag. Jag har börjat avregistrera mig eftersom jag inte är särskilt intresserad av att läsa dessa mail och för att jag sällan utnyttjar alla fantastiska erbjudanden. En del nyhetsbrev innehåller ”hemliga erbjudanden” med uppmaningen ”skynda dig att öppna” annars kan chansen till det fantastiska gå förlorad. Ibland kikar jag, fast jag är så ointresserad. Då kan jag få veta att ”237 personer just nu tittar på samma produkt”. Yeah right!

Butikerna kämpar tappert för sin överlevnad och ett sätt att tillgodose kundernas förmodade behov, är att skicka ut enkäter till de medlemmar som handlat i butiken. Blev jag hälsad på när jag steg in i butiken? Blev jag hälsad på med ett leende? Erbjöds jag hjälp eller fick jag fråga efter den själv? Var servicen snabb och effektiv (var vänlig gradera mellan 1 och 10)? När man får den där enkäten för tredje gången struntar man i den, trots påminnelse.

Det är då nästa fråga kommer: Vill jag vara med i butikens kundpanel?

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s