En halvt otrogen konsument – räcker det?

Den lilla stadens gågata tillgodoser hela livets behov. Här kan du köpa ett mjukisdjur till den nyfödda bebisen, mat i livsmedelsbutiken, plagg till barnet, tonåringen och den vuxne. När det är dags för förlovning och giftermål finns juvelerarbutiken och om husköp blir aktuellt är det mäklarbyråerna som får ett besök. Barnen kan förevigas hos fotografen, middagar ätas på restaurang och många samtal sker över en kaffe på något av stadens caféer. Favoritfrisören får styr på rufset, bokhandeln tillgodoser läslusten och då det är fest blir det en bukett i blomsterhandeln. Slutligen, när någon nära har gått bort är det begravningsbyrån som stöttar med det praktiska.

All denna handel och service, samlad på en liten yta, bidrar till att göra den lilla staden attraktiv att bo i. Det är också därför de tomma skyltfönstren och igenslagna butikerna väcker viss olust. Vem ska nu ta över? Tar någon över alls? Ibland står lokalerna tomma länge och under tiden ser affärsgatan ut som en gapande mun där en del av tänderna saknas. Stadsbilden blir snabbt trist och signalerar att något är fel.

Utförsäljning

I media har vi sett rubrikerna: Näthandeln tar över och pressar priserna! Butiksdöden härjar! Storstädernas köpcentrum konkurrerar ut de mindre butikerna! Från olika håll hörs förslag på hur situationen ska hanteras, t ex konceptbutiker, pop-up-butiker och butiker som erbjuder mervärde i form av upplevelser och sinnen som kittlas. Andra säger att butiksdöden inte är så omfattande som påstås. De säger att näthandeln aldrig kommer att klara sig utan de fysiska butikerna. Men vilka klarar sig kvar? Är det endast de stora butikskedjorna? Och kommer gatubilden framöver att domineras av tjänsteföretag som mäklare, frisörer och caféer?

Tomt fönster

Jag handlar på nätet. Resor. Böcker. Vissa presenter. Jag åker till storstaden, tar del av det större utbudet och gör en del av inköpen där. Men jag handlar även i – och vill ha kvar – de mindre butikerna i den lilla staden. Att ha nära till handel och service är ett stort plus. Att kunna bläddra i böckerna i bokhandeln är ett mervärde för mig. Att känna på tygets struktur och tyngd, prova plagget och se om det passar lika bra som det ser ut på galgen innebär ett mervärde. Att prova mig igenom olika skomodeller tills jag hittar den rätta ger ett mervärde. Att inte köpa grisen i säcken, att slippa omaket att skicka tillbaka en vara, som inte var vad jag trodde, är ett mervärde för mig.

Jag är den lokala handeln trogen i vissa delar och otrogen i andra. Räcker det för att hålla den vid liv?

Kommentera