Bibliotek täcker upp där samhället brister

En del skånska bibliotek – och säkert en del i övriga landet också – använder sig av väktare för att hålla ordning i lokalerna. I dagens Sydsvenskan (Biblioteket – det öppna samhällets sista utpost) berättas om bråk, hotfulla situationer och drogförsäljning. I en rapport om arbetsmiljön på biblioteken vittnar anställda om oro, hot och kränkningar. Det är förhållanden som är långt ifrån dem som rådde i min barndoms folkbibliotek.

Varje vecka, minst, gick eller cyklade jag till biblioteket, klev in genom dubbeldörren, andades in lukten av böcker och tassade sedan från den ena bokhyllan till den andra. När solen letade sig in i den mörka lokalen kunde jag se dammkornen virvla i de ljuskanaler som bildades av soltrålarna. Det var lycka att besöka biblioteket; dra ut en bok ur hyllan, läsa baksidestexten, bläddra lite och därefter besluta om det skulle bli ett lån eller ej. Det var lugnt, tyst och näst intill en andaktsfull stämning. Bakom en disk satt den lågmälda bibliotekarien, drottning över detta fantastiska rike. Hit gick man för att låna böcker, få tips och råd om litteratur och kanske sitta tyst och läsa en stund, men inget annat.

Bokhylla

Dagens bibliotek har utvecklats till kulturella mötesplatser, studie- och arbetsplatser och kreativa ”verkstäder” men har, enligt ovan nämnda artikel, även kommit att bli en tillflykt för människor vars biblioteksbesök inte i första hand, om ens alls, handlar om ta del av bibliotekens tjänster. Det finns de som går dit för att sova på en soffa, andra som frågar bibliotekarierna om hjälp att fylla i olika typer av blanketter och vissa behöver prata om sin ångest och oro. Somliga tar sig dit för att de inte har någon annan plats att träffa sina kompisar på, medan andra tycker det är ett schysst ställe för försäljning av droger.

Det är inte rimligt att biblioteken och dess personal ska hantera allt detta. Det som däremot är rimligt är att vi har ett samhälle som kan erbjuda människor verksamheter och mötesplatser för olika behov, att vi förmår att ta hand om och erbjuda de svaga i samhället hjälp och stöd och att resurser ges för att förhindra och förebygga brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s