Möten kan vara en ökenvandring

Svenskarna har rykte om sig att vara ett mötesfrekvent folk. I en artikel jag läste för ett antal år sedan intervjuades fyra-fem personer som flyttat till Sverige. De kom från olika länder, arbetade inom olika yrken och hade en gemensam iakttagelse om Sverige: Att man på svenska arbetsplatser har möten om allt och ingenting.

Jag tänker på den där artikeln ibland. Möten kan vara som en lång ökenvandring utan mål och mening. Det finns möten som ska hållas en gång i veckan bara för att. Om det finns en vettig agenda eller inte spelar mindre roll, bara man kan checka av att man har haft ett möte. Andra möten kan ha så många punkter att man storknar bara av att läsa dagordningen. Synas dessa punkter närmare, visar det sig att minst 50 procent kan strykas eftersom de är helt oviktiga.

Gata.jpg-2
Vägen till beslut kan vara lång.

Sedan har vi de möten då deltagarna efteråt undrar vad det var som avhandlades. Ingen på arbetsplatsen vet, men alla var där. En fjärde variant är möten då man tar beslut, men inget om vem som ska ta ansvar för dessa beslut och hur de ska följas upp. Därför återkommer samma ärendepunkt vid ett annat möte en tid senare och beslut fattas igen om samma sak och på samma sätt. Det är då man börjar hallucinera och tror att man, med livet som insats, är på en oändlig ökenvandring under gassande sol.

Slutligen har vi de möten som består av flera samtidigt pågående mindre möten. Det är alltså inte meningen att det ska vara så, utan det är mötesdeltagarna själva som bildar dessa spontana små möten i stormötet. En grupp avhandlar semestermål, andra dryftar ett recept på en god köttgryta och några hänger över en dator och passar på att jobba undan lite.

Det är ganska konstigt att vi ”mötesglada” svenskar inte är bättre på att ha effektiva och meningsfulla möten. Men jag måste ändå säga att det har blivit lite bättre. Antalet möten, åtminstone i min värld, har blivit färre. Det får ändå anses vara ett litet steg i rätt riktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s