Se mig, hör mig – om det personliga brevet

Det finns en mängd goda råd på internet om hur man skriver ett personligt brev som får den presumtive arbetsgivaren att reagera. Hur sticker man ut ur mängden? Hur undviker man klyschor (som exempelvis ”sticka ut ur mängden”)?

Ett tips är att vara konkret och ge exempel för att bättre beskriva de goda egenskaper man har. Anta att du säger dig vara noggrann: ”Berätta i så fall om olika situationer när du varit det. Exemplen kan vara hämtade från arbete och studier, men lika gärna från en resa eller ett fritidsintresse. ” Då skulle jag kunna beskriva hur jag går tillväga när jag packar en resväska. Hur jag viker plaggen med omsorg, lägger skor i plastpåsar och lämnar utrymme nog för den omfattande necessären.

Ett annat tips är att undvika ”en massa blajtext om ditten och datten”. Då ska man inte skriva som den nyss citerade källan, tänker jag. Men om jag nu ändå skulle prova att göra det: ”Tjenare! När jag drack kaffe i morse läste jag er pratiga och pretentiösa platsannons och tänkte då att jag med all min erfarenhet passar som handen i handsken…” Hoppsan, där kom visst en klyscha till. Nej, jag hoppar över det rådet.

IMG_2739 (1)

Ett tredje råd är att göra det personliga brevet till något helt annat än ett vanligt brev. Det leder mina tankar till tv-programmet Bonde söker fru. När breven levereras till bönderna är en del kuvert stora som dasslock och översållade med hjärtan, stjärnor och sugrör. Det är uppenbart att vissa brevskrivare kämpar mycket hårt för att sticka ut ur mängden. Men det är ju fortfarande ”bara” ett brev – om än mycket stort. Nej, lite mer udda måste det vara och tipset är att göra en veckotidning om sig själv. Alltså, en veckotidning består av många sidor, oftast över 100. Hur mycket kan man begära att en presumtiv arbetsgivare ska orka läsa? Dessutom tar det tid för en ensam stackare att göra en hel veckotidning. Innan den är klar har ansökningstiden löpt ut.

Jag var under många år hästägare och det är kanske något jag kan använda mig av i ett personligt brev:

Detta är ett tillfälle för den som söker en anställd av hög kvalitet. Hon är välutbildad, hinderklok, okomplicerad, mår bra av att arbeta och gör det med glädje. Galoppen är bärig och stabil och hon jobbar i fin form.

I hagen är hon gärna ledare i flocken och fungerar ihop med de flesta. Personligheten är trevlig och temperamentet stabilt. Överlag lätt att ha att göra med, men kan ha åsikter. Fina lovord av tränare.

Säljes endast till seriöst satsande ryttare med goda meriter. Lämnas inte ut på foder.

Vad säger ni? Sticker det ut ur mängden?

#stilluseful

En reaktion på ”Se mig, hör mig – om det personliga brevet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s